Viziteaza Biserica Densus

Biserica unica din Romania, Biserica Densus, este la o distanta de 50 km cu masina de satul Costesti. Faceti stanga in Orastioara de Sus spre Ocolisul Mic si urmati indicatoarele pana in localitatea Densus. Ajungeti in aproximativ 60 minute.

De la Hateg o luati spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar pana sa ajungeti in fosta capitala a provinciei Dacia ocupata de romani, la Totesti, faci dreapta spre Densus. Sunt aproximativ 10 kilometri de la Hateg.

Spectaculoasa biserica pare o miniatura, o jucarie din piatra, sau rezultatul “jocului” al unui copil ce viseaza sa devina arhitect. Nicolae Iorga a numit-o “biserica fara pereche in toata romanimea”. “Arhitectii” sunt de fapt taranii din partea locului ce au construit bisericuta din materiale luate de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, razbunandu-se astfel pe cucerirea romana.

Biserica Densus este construita peste un templu unde a fost inmormantat un general roman. Coloane cu capiteluri si baze in diferite stiluri au rol de contraforti, doi lei sunt practic “lipiti” de partea N-E a altarului, iar interiorul bisericii seamana cu cea mai mica odaie taraneasca.

Vezi mai multe despre Biserica Densus aici.
© Toate drepturile rezervate asupra textelor si fotografiilor din acest site.