Viziteaza Cetatea Blidaru

Cetatea Blidaru de pe culmea Blidarului, la 750m altitudine, face si ea parte din salba de cetati ce aparau Sarmizegetusa Regia, fiind cetatea cu cel mai puternic caracter militar. Este si cea mai bine conservata si intretinuta cetate din zona, pe un platou de aproape 6000mp.

Din satul Costesti pana la Blidaru faceti o ora si un sfert pe jos, iar din Satul Gradistea de Munte pana la Blidaru este indicat sa parcurgeti drumul, pana la pod, cu masina (pe jos dureaza cateva ore).

Cum puteti ajunge la Cetatea Blidaru:

1. Din spatele Pensiunii Popasul Dacilor-Costesti treceti podetul peste antica Sargetie, faceti stanga si urmati cursul raului pana la Postul Jandarmeriei (reper intersectia drumului principal si a cararilor ce duc spre Cetatuie si spre Blidaru), treceti de indicatorul ce va arata drumul spre cetatuie si mergeti tot inainte, cu raul pe partea dreapta. In dreptul podului, imediat pe dreapta veti vedea indicatorul “Spre Cetatea Blidaru”. Cararea incepe destul de abrupt chiar in spatele unei case. De acolo mai aveti de mers cca 60 de minute pana la cetate.

2. De la Pensiunea Popasul Dacilor-Gradiste veniti inapoi spre satul Costesti pana la intersectia Postul Jandarmeriei, vedeti indicatorul “Spre Cetatea Blidaru”. De acolo mai aveti de mers cca 60 de minute pana la cetate.

Drumul spre Cetatea Blidaru este unul din cele mai spectaculoase, acesta facandu-se printr-o padure seculara cu totul speciala. Vara, padurea tine racoare. In aceasta padure veti intalni copaci intortocheati, grosi, subtiri, extrem de expresivi, pe care cu greu ii veti uita.

Cetatea se vede imediat ce treceti prin a doua poienita dupa padure, imprejmuta de un gard de lemn.

Cetatea cuprinde 2 mari etape de constructie, camere de depozitare, 4 turnuri de aparare, o cisterna (in exterior) si o intrare deosebit de ingenioasa pentru acele vremuri: inamicul intra prin turnul 1 al cetatii si era obligat (de un zid) sa coteasca la dreapta, unde era asteptat de luptatorii daci. Se considera ca Blidaru a fost scoala militara unde dacii isi pregateau ostenii.

Nu este apa nici la Blidaru, asa ca pregatiti o sticla de apa de 1,5L pentru 2 persoane.

Dupa ce vizitati cetatea, asezati-va la masa de lemn de sub fag, sa pranziti sau sa contemplati linistea peisajului. Merindele le putei procura inainte sa plecati de la magazinul pensiunii.

Vezi mai multe despre drumetia spre Cetatea Blidaru pe blogul nostru.

Toate cetatile dacice din Muntii Orastiei fac parte din Patrimoniul Unesco.

© Toate drepturile rezervate asupra textelor si fotografiilor din acest site.