Viziteaza Cetatea Fetele Albe

Fetele Albe se pare ca a fost o asezare exclusiv religioasa, apartinand preoteselor de acum 2000 de ani, despartita printr-o vale ingusta de capitala Daciei – Sarmizegetusa Regia. Se spune ca preotesele formau in “scoala din cetate” viitoarele repere spirituale ale regatului dac.

Iti dai seama dupa minutioasa fasonare a blocurilor de calcar ca Fetele Albe a fost condusa si administrata doar de femei.

In zona, pe fiecare terasa, sunt vizibile si multe urme ale asezarilor civile.

Cum puteti ajunge la Cetatea Fetele Albe:

1. Spre Fetele Albe se ajunge mai repede de la Pensiunea Popasul Dacilor Gradiste, satul Gradistea de Munte fiind la doi pasi distanta. Indreptati-va spre Sarmizegetusa Regia, iar dupa 1,5 – 2km gasiti pe stanga (cum urcati) un indicator alb cu litere albastre “Fetele albe”.

2. De la pensiunea Popasul Dacilor Costesti trebuie sa parcurgeti cu masina sau pe jos aprox. 10 km pana la centrala electrica, si apoi inca 1,5-2 km pe drumul foresterier spre Sarmizegetusa, pana la indicatorul “Fetele Albe”, de unde puteti urca spre cetate.

In dreptul indicatorului se vede o gramada de toaige din lemn, alegeti unul pentru ca este necesar pentru a urca. Urcusul incepe cu o panta foarte abrupta, prima parte a drumului este mai grea, iar dupa ce treceti peste un parau mic drumul devine lin. Atentie la mers, cararea este ingusta in multe locuri. Nu uitati la intoarcere sa lasati toiagul de unde l-ati luat, si pentru alti turisti!

Unii spun ca drumul spre Fetele Albe este initiatic, si ca padurea nu primeste pe oricine, nedezvaluindu-i drumul, daca turistul nu este de buna credinta. Drumul de la indicator pana la cetate mai insumeaza aproximativ 30 minute, iar aproape de sfarsitul acestuia, chiar inainte sa ajungeti la cetate, treceti printr-o padure uscata de brazi, parca de o tristete coplesitoare… pentru ca apoi sa va bucurati de soarele ce incalzeste cetatea.

Cetatea Fetele Albe este din pacate cea mai slab intretinuta din zona, dar acest lucru nu-i stirbeste din farmec.

In cazul in care ati lasat masina la centrala electrica si ati continuat drumul pe jos, pe drumul forestier, odata ajunsi la cetate puteti continua drumul si sa coborati pe partea cealalta, prin curtea unei gospodarii de oameni primitori. Capatul cararii de coborare este aproape de centrala electrica de unde va puteti recupera masina.

Toate cetatile dacice din Muntii Orastiei fac parte din Patrimoniul Unesco.
© Toate drepturile rezervate asupra textelor si fotografiilor din acest site.