Viziteaza Costesti Cetatuie

Cetatea Costesti din Muntii Orastie face parte din “salba” de cetati ce inconjoara Sarmizegetusa Regia.

De la Pensiunea Popasul Dacilor Costesti parcurgeti 45 minute pe jos, iar de la Pensiunea Popasul Dacilor-Gradiste drumul este ceva mai lung. Daca parcurgeti cu masina ajungeti in 20 de minute.

Pana la Costesti Cetatuie se poate urca cu masina pana aproape de intrarea in cetate, drumul injumatatindu-se ca timp. Insa, recomandam parcurgerea la picior a drumului, deoarece folosind masina puteti pierde farmecul drumetiei.

Cum puteti ajunge la Cetatea Costesti din Muntii Orastie:

1. Din spatele Pensiunii Popasul Dacilor Costesti treceti podetul peste antica Sargetie, faceti stanga si urmati cursul raului pana la Postul Jandarmeriei (aveti reper intersectia drumului principal si a cararilor ce duc spre Cetatuie si spre Blidaru), in apropiere vedeti indicatorul “Spre Cetatuie Costesti”. De acolo mai aveti de mers cca 30 de minute pana la cetate.

2. De la Pensiunea Popasul Dacilor Gradiste veniti inapoi spre satul Costesti, treceti podul spre antica Sargetie si la prima intersectie gasiti indicatorul spre cetate. De acolo mai aveti de mers pe jos cca 30 de minute pana la cetate.

Cetatea

Cetatea a fost construita pe o culme la 514m altitudine si cuprinde 4 sanctuare, doua turnuri locuinta unde puteti vedea deja celebrul “murus dacicus” (tehnica dacica de constructie a zidurilor, groase de 3m) trepte antice si un canal de scurgere de acum 2000 de ani !

Aici este singurul loc unde mai gasim un exemplu concret de murus dacicus, ce este acoperit pentru prezervare.

De pe dealul cetatii se vedea Valea Gradistei si plaiurile dinspre vest cu peisaje de un calm sublim. Vizitarea cetatuiei poate dura mai mult de o ora, daca doriti sa va asezati in interioarele sanctuarelor si sa contemplati istoria locurilor.

Atentie, sanctuarele sunt pe 3 terase diferite, doua sunt situate pe terasa de jos, unul la mijloc si unul in spate.

Pe dealul Cetatii nu sunt surse de apa, asa ca pregatiti bidonasele cu apa inca de la plecare!

Vezi mai multe despre cum e la Costesti Cetatuie pe BLOGUL nostru sau, pe Traditional Romanesc. 

Toate cetatile dacice din Muntii Orastiei fac parte din Patrimoniul Unesco.

© Toate drepturile rezervate asupra textelor si fotografiilor din acest site.