Viziteaza Sarmizegetusa Regia

In Capitala Daciei se poate ajunge pe doua drumuri, dupa placul fiecaruia, cel antic sau pe drumul forestier, la picior sau cu masina.

sanctuar_mare_sarmizegetusa
• De la Popasul Dacilor Costesti sunt aproximativ 17 km.
• De la Popasul Dacilor Gradiste sunt aproximativ 4 km.

Cum puteti ajunge la Sarmizegetusa Regia:
1. Pe drumul forestier cu masina:
Parcurgeti cu masina distanta din satul Costesti (in Gradistea de Munte, la biserica faceti dreapta pe pod, mai mergeti si treceti pe langa centrala electrica unde faceti stanga) pana sus in parcarea cetatii (exista indicatoare din loc in loc).

a. Puteti lasa masina mai jos, langa centrala si sa urmati drumul forestier pe jos (traseul este marcat)

b. Sau puteti parca in curba abrupta unde vedeti mai multe masini oprite. Pe jos, din acea curba mai sunt 10 minute de mers.

2. Pe drumul antic: mergeti pana la centrala electrica, treceti podetul spre Valea Godeanului si imediat pe stanga se vede o mica poteca ce urca abrupt (traseul este marcat). Urmati poteca, urcati prima parte a drumului care este mai anevoiasa (aveti grija la tufele de muri), si apoi urmati maretul drum antic, strajuit de copaci inalti drepti, pe unde treceau stramosii nostri cu carele spre capitala. Din loc in loc veti putea observa terase unde in trecut erau locuinte. Drumul antic se parcurge in cca 90 minute, la un mers mediu antrenat.

Sarmizegetusa Regia este cetatea cea mai de seama din Muntii Orastie, capitala fostului regat dac, centrul administrativ, politic si religios ce dainuie inaltimile de la 1200m la umbra Varfului Godeanu.

Inconjurata de ziduri murus dacicus (tehnica dacica de constructie a zidurilor, groase de 3m) fortareata se intinde pe 5 terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m2.

Cea mai vizitata parte a fortaretei este zona sacra ce cuprinde 7 sanctuare vizibile, un drum pavat, soarele de andezit, turnuri de aparare. Aceasta este si zona care arata pozitiile originale ale constructiilor dacice deoarece zidurile de la intrare au fost ridicate de romani care, dupa cucerirea capitalei, au construit aici un castru.

Tehnologia avansata a dacilor este net dovedita prin canale de scurgere care, testate anul acesta, provoaca o forta incredibila a apei! Veti vedea si astrolabul – un vas de andezit al carui fund este plin cu apa, prin care dacii nostri studiau astrele, prin oglindirea acestora in apa.

In drumul spre zona sacra veti merge pe langa drumul pavat cu dale mari de calcar, un drum monumental pe care, se spune, ca se faceau procesiunile religioase ale acelor vremuri.

Nu este nevoie sa va pregatiti apa la dumneavostra, dar pregatiti o sticla goala, pentru ca la Sarmizegetusa o veti umple cu apa dintr-un izvor ce trece pe langa un filon de argint, apa rece si pura cum numai in aceste locuri puteti bea!

In cetate gasiti carti postale si pliante.

Vezi mai multe despre Sarmizegetusa Regia aici.

Toate cetatile dacice din Muntii Orastiei fac parte din Patrimoniul Unesco.
© Toate drepturile rezervate asupra textelor si fotografiilor din acest site.